Recenze a korekce, hodnotím vaše knížky

12. listopadu 2011 v 3:18 | Tereza Matoušková |  Aktuality
Rozhodli jste vydat svou knížku na vlastní náklady, ale neznáte nikoho, kdo by vám v rukopisu opravil chyby, které už vy sami nevidíte? Nebo už máte román takto vydaný, potřebujete ho propagovat, ale větší webziny nebo časopisy vaše recenzáky odmítají? Potom jste na správné adrese.

1.HLEDÁM RECENZENTA, CHCI PROPAGOVAT SVOU KNÍŽKU na www.temnarka.blog.cz

Pohybuji se mezi amatérskými autory už několik let a sama jsem začínala vydáním na vlastní náklady v Knihovničce, takže si dokážu představit, jak je těžké prodat alespoň několik desítek kusů.
Nabízím vám možnost zviditelnit vaši knížku na tomto blogu (Návštěvnost cca 4500 lidí měsíčně).

Jak na to?
Nabídku recenzetského výtisku mi můžete zaslat na terezamatouskova@post nebo na www.facebook.com/temnarka. Budu po vás chtít nějaké to info o vás a o knize, no a potom ideálně ukázku. Následně, pokud mě knížka zaujme, napíšu vám svou adresu, na kterou mi výtisk pošlete. V dohledné době se můžete těšit na recenzi a pokud se mi bude knížka líbit, i na další spolupráci (rozhovor, soutěž, atp.).

Pozor!
1.) To, že od vás dostanu knížku jenom za recenzi, neznamená, že vaši knížku budu automaticky vychvalovat! Může se stát, že ji shledám nekvalitní a recenze nevyzní zrovna dvakrát pozitivně.
2.) Fakt, že o vás napíšu, nemusí nutně znamenat, že se to výrazně odrazí na prodejnosti!

2. HLEDÁM KOREKTORA, REDAKTORA, či kohokoliv, kdo by mi poskytl ZPĚTNOU VAZBU

Ne, nejsem žádný profík, nemám papír z bohemistiky, ani nedělám v žádné redakci. Vizitkou mi může být pouze bibliografie. Ano, spoustě z vás jsem dělala betačtenáře zadarmo a stále zde nabízím možnost zhodnocení povídek.
Jenomže román dlouhý 300 stran není povídka a pokud se v něm nachází chyb jako máku, zabere mi jeho opravování a hodnocení několik bezesných nocí. Takže chápu, že se do čtení delších útvarů žádnému betačtenáři moc nechce a pokud člověk nemá v rodině korektora nebo češtináře, je docela v háji. Přece jenom služby profesionálního korektora si nemůže každý dovolit.
Nabízím vám korekci a rozbor vašeho díla za výrazně nižší cenu. Upozorním vás nejen na chyby gramatické a stylistické, ale například i na nelogičnosti v příběhu, tak jak by to udělal redaktor v nakladatelství.

Jak na to?
Zašlete mi své literární dítko na terezamatouskova@post.cz nebo na www.facebook.com/temnarka. Podle toho, jak bude práce dlouhá a na jaké bude úrovni, vám napíšu, kolik vás to bude stát. (Přece jenom - je rozdíl opravovat skvěle napsanou novelku a tisíc stran překlepů a nelogičností.) Pokud se mi bude rukopis líbit, můžete počítat s tím, že vám opět pomohu i s následnou propagací.

Pozor!
1.) Budu po vás chtít určitou zálohu. Jakmile mi záloha přijde, dám se do opravování.
2.) Mými radami se nemusíte řídit. Opravy můžete kdykoliv odstranit.
3.) Ani sebelepší korektor nebo redaktor neudělá z braku bestseller. Taktéž žádný korektor nemůže vychytat všechny chyby, vždycky něco unikne.
4.) Jestli mi budete potom psát sprosté maily, nebudu vás mít ráda. A to platí i v případě recenzí.

Toť vše. Budu se těšit na případnou spolupráci. :-)

Temnářka

Související články:
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 edamaznakcempirek edamaznakcempirek | E-mail | 12. listopadu 2011 v 5:24 | Reagovat

Bože můj, další podvodník, podvodnice!!!

2 Elinor Elinor | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 5:36 | Reagovat

...a to jsem si říkala, že JÁ mám sebevražedné sklony. :-D ;-)

3 Matthias Matthias | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 7:27 | Reagovat

zálohu? finanční? :)

4 KadetJaina KadetJaina | Web | 12. listopadu 2011 v 10:02 | Reagovat

Koukám, že to někdo rozjíždí ve velkým :-D Jestli jednoho dne napíšu něco většího (jakože chci) tak nad tím budu přemýšlet :-D

5 Sussanah de Silva Sussanah de Silva | Web | 12. listopadu 2011 v 10:55 | Reagovat

"jestli mi budete psát sprosté maily, nebudu vás mít ráda" :-D to mě dostalo :-D
pokud se někdy rozhoupu, jistě si na tebe vzpomenu :-) a sprosté maily psát nebudu, slibuju :-D

6 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 11:09 | Reagovat

[1]: Z čeho tak soudíš? :-) Máš se mnou nějakou negativní zkušenost?

[2]: Myslím, že sebevražedné sklony máme obě. :-)

[3]: Jakože asi takto. Když někomu budu něco opravovat, tak chci mí jistotu, že z toho budu mít aspoň něco, že si to dotyčný nakonec nerozmyslí, neshrábne opravy a já utřu.
Ráda pracuji s amatérskými texty, jenomže romány zabírají fakt kotel času, takže to zadarmo prostě dělat nemůžu. Nechápu, co na tom všechny tak překvapuje. :-)

[4]: To jsem ráda. :-) No, ve velkým, to asi ne, myslím, že jakmile musí lidi platit nebo dávat zdarma výtisky, jsou na spolupráci skoupí. Nejraději abych jim všechno udělala zadarmo a hlavně RYCHLE.
Ale pokud to někomu přijde vhod, budu jen ráda.

[5]: Jen aby. :-D

7 Matthias Matthias | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 12:15 | Reagovat

[6]: Tak sem narvi nějakej ceník nebo něco :)

A budeš se drbat jen s romány/novelami, co už vyšly nějak i knižně, nebo i s něčím, co splácal někdo v .doc /.pdf/.odt/.docx a válí se mu to v pc? :)

8 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 12:52 | Reagovat

[7]: Asi to tak bude pro rýpaly lepší. :-D

Co se týče recenzí, pouze z věcmi, co jsou v knižní podobě, u toho by už je na nějaké korektury pozdě.
To, co není publikované, spadá do kategorie korektury, redakční práce, na to je zase blbost psát recenzi.

9 Matthias Matthias | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 12:54 | Reagovat

[8]: ok, myslím, že v tom mám trochu zmatek

takže orecenzování a zkorekturování jsou dvě odlišné služby? :)

10 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:20 | Reagovat

[9]: Ano, prosím.

Recenzovat můžeš vydanou knížku, na které už nebudou žádné úpravy. Pro autora je to určitá forma reklamy. Já za to dostanu knížku zdarma.

Korigovat a upravovat můžeš rukopis. Můžeš poskytnout autorovi určité vedení, aby měla knížka vyšší úroveň. Jelikož je to daleko pracnější a žádný hmotný statek za to nemám, chci za to nějakou menší finanční odměnu. O výši rozhoduje délka a kvalita rukopisu, proto nechci nic paušalizovat. Je rozdíl opravovat autorovi každou druhou větu a přečíst si kvalitní věc, tu a tam dopsat háček nebo umazat písmenko.
Chci nabídnout autorům alternativu za dražší korekce, které nabízí třeba Knihovnička a stejně je dělají študáci, takže to flákaj. Tam mají 20 kč/NS, já jim třeba nabídnu 5-10kč/NS a jelikož to dělám sama za sebe, pod svým jménem, tak si na tom dám víc záležet. No a navíc mě to baví. :-)

11 Matthias Matthias | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:28 | Reagovat

[10]: to zní dost rozumně :)

Možná ti později zašlu svůj romány Mýtus (Pohádka/fantasy), má 20 A4 (kolik je to NS nevím).

Ale nejdřív si ji ještě asi jednou přečtu a opravím po sobě :D

12 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:36 | Reagovat

[11]: Jestli to máš fontem TNR 12, řádkování 1, tak to bude tak 40-45 NS. :-)

13 Matthias Matthias | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:44 | Reagovat

[12]: j mám...

Není moc velkej počet gramatických chyb a stylistiku ještě upravím

na kolik by to přišlo? Mohl bych platit krví?

14 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:56 | Reagovat

[13]: Jakou máš krevní skupinu?
Domluvíme se přes mail nebo přes FB, ale myslím, že by tak 5 kapek za normostranu mohlo stačit, protože tvůj styl znám a vím, že píšeš dobře. Kapat prosím do skleněného pohárku, S jahůdkou a kokteilovým deštníčkem, samozřejmě. :-D

15 Matthias Matthias | E-mail | Web | 12. listopadu 2011 v 13:58 | Reagovat

[14]: ok, tak já nejdříve ještě jednou ten Mýtus projedu a pak se ukáže ;-)

Kontroloval jsem ho totiž jen jednou a bylo to asi okolo jedenácté hodiny večerní 31.prosince minulého roku :D

16 Ebolin Ebolin | Web | 13. listopadu 2011 v 7:49 | Reagovat

Páni, to je vážně dobrá nabídka. Myslíš, že takhle budeš fungovat dlouho? Chci vydat knížku (jako to chce hodně lidí) ale nevím, jestli na to zatím budu mít dost času.
Myslíš, že kdybych ti (né hned, ale někdy v budoucnu) poslola povídku, že bys mi jí opravila? Myslím tím třeba přes mail

Šopák je můj nejoblíbenější salát. Ale pak tam jsou ještě saláty mrkvové, okurkové, bramborové, ...
:-)

17 Ebolin Ebolin | Web | 13. listopadu 2011 v 7:52 | Reagovat

Ou, děkuji za ten komentář, myslím ten delší :-)
Jo, zelená je dobrá. Já prostě ale mívám pocit, že mám hrozný blog. A jedině tím, že napíšu článek, do kterého všichni něco napíšou se uklídním. 8-O

18 Chodiaca kreativita Chodiaca kreativita | Web | 13. listopadu 2011 v 9:29 | Reagovat

Dobrý nápad. Ale myslíš, že to vydrží dlho? Koľko ľudí to dotiahlo až tam, že svoje diela vydalo? :D  S týmto budeš mať asi málo práce...

Inak, to hodnotenie príbehov ešte funguje? Už by som mala aj námet na druhý, tak sa len pýtam :-)

19 Jasmine Petrix Jasmine Petrix | Web | 13. listopadu 2011 v 10:50 | Reagovat

Ahoj Temnářko,

na mém již bývalém blogu sis chtěla dát ohodnotit blog. Určitě ho ohodnotím, ale nyní už tady: jasmine-petrix.blog.cz

Budu se těšít, Jasmine.

20 Vixen Vixen | Web | 13. listopadu 2011 v 20:31 | Reagovat

ahoj.. omlouvám se že není komentář k tématu..ale jsem strašně ráda že se ti líbil můj článek o divadelním představení čapkových kapes. Jestli si cheš ještě nějaký takový článek přečíst mohu ti nabídnoutdivadelní představení Kata Mydláře.. jsem ti vděčná za tvůj komentář.
S pozdravem Vixen

21 anet anet | 14. listopadu 2011 v 15:42 | Reagovat

Noo, holce, co vydávala na vlastní náklady a pak jedno dětský fantasy u neznámýho nakladatele, bych moc nevěřila. Děláš ze sebe něco,co nejsi, nejsi spisovatelka ani korektorka, sorry :D

22 Veronica Veronica | Web | 14. listopadu 2011 v 16:02 | Reagovat

Nádherný blog taký temný :)
Klikni prosím ťa na WEB choď trochu nižšie a klikni na modrú ikonu *DAROVAŤ OZDOBU TOMUTO PRIANIU*..Niekedy musíš kliknúť viac krát, pretože to občas nechce načítať.A ak máš čas môžeš mi tam kliknúť každý deň..Moc mi to pomôže..ĎAKUJEM :)..

23 Sikar Sikar | Web | 14. listopadu 2011 v 16:08 | Reagovat

Nic proti, ale tahle nabídka je opravdu hodně snadno napadnutelná. Pokud by podobnou nabídku dal někdo, kdo o sobě může říct, že dělal pět let redaktora v nějakém nakladatelství a chce si přivydělat, pohoda. Takhle se nemůžu ubránit představě rýpalů a rozhořčených "klientů", kteří si nechají provést redakci, budou s ní z nějakého důvodu nspokojeni a poženou to výš.

Viz komentář 2 - sebevražedné sklony, jen z mého hlediska trochu jiné.

24 Katka Katka | 14. listopadu 2011 v 19:36 | Reagovat

Nepletu se, nebo si sem psala, že s korekturou tvé "knihy" ti taktéž někdo pomáhal? Místo toho, abys to udělala sama, když máš takovéto úmysly. Sebevrah je spíš ten, kdo ti uvěří :D

25 Cirrat Cirrat | Web | 14. listopadu 2011 v 21:38 | Reagovat

Sorry, ani mně tohle nepřipadá jako ten nejlepší nápad. Například mi tam chybí smlouva o dílo - a být tebou, dám si pozor na to, co o svých příjmech a jejich zdrojích píšeš veřejně. Státní kasa vysychá a každá pokuta dobrá, zvláště pak ta plynoucí z nezdaněného příjmu. Máš-li na to ovšem ŽL (případ mé tchyně, profi korektorka), pak je to samozřejmě jiná, ale čekala bych jinou domluvu než mejlem nebo na FB - asi jsem na to moc staromódní.

Hele, ale opakuju, bez smlouvy o dílo bych do něčeho takového nešla ani jako klient ani jako korektor!

26 Elinor Elinor | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 22:24 | Reagovat

[21]: za sebe na to zareaguju: pokud bych vydávala něco vlastním nákladem, tak proč ne. ;-) Redakci a korektury by to totiž chtělo (i když si po stránce pravopisu a slohu dosti věřím, cizí pohled je cizí pohled), a zaplatit za to víc než za samotné vydání by se mi naopak nechtělo. :-D

[24]: ano, je normální, že knihy prochází korekturami a redakční prací, a že je ideální, pokud redaktorem a korektorem není sám autor :-P :-P

[23]:
[25]:
I proto jsem psala o sebevražedných sklonech...

27 Elinor Elinor | E-mail | Web | 14. listopadu 2011 v 22:26 | Reagovat

[26]: ad. 21 - přičemž s autorčinými pracemi jsem obeznámená natolik, že důvěřuji, že její zásahy budou držet krok s mým perfekcionistickým pohledem a vychytá mi ty překlepy, co já jako autor prostě nevidím. :-D

28 já | Web | 17. listopadu 2011 v 12:27 | Reagovat

Ještě tam chybý odpověd - něčtu knihy.

29 Claire Claire | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 10:43 | Reagovat

Myslím, že zde chybí cena... ano máš napsáno podle toho kolik toho opravíš, ale přeci jenom je rozdíl, když budeš chtít 5 tis nebo pár stovek.... ne každý můžee přemýšlet nad tím, že někomu dá 5 tisíc, přičemž ho ani nezná, tudíž nemůže vědět jestli ho neokrade - nemám nic proti tobě, ale toto je můj dojem po přečtení... někteří lidi jsou tak bohatí, že jim je jedno kolik utratí, jiní si zase myslí, že jsou ti nejlepší na světě a jakákoliv kritika jim je urážka největšího rázu a pak jsou lidi, kteří dobře píší a třeba nemají peníze na to aby hodně utrácely.... takže si myslím, že by tu někde mělo být rozmezí...

30 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 11:42 | Reagovat

[29]: Řádově spíš těch několik stovek. :-) Jak jsem psala Mattovi 5-10 kč/NS. Konečná cena tedy záleží na rozsahu. :-)

31 Claire Claire | E-mail | Web | 28. listopadu 2011 v 12:10 | Reagovat

[30]: tak to zkusím říct kamarádce... kdysi měla takový zájem, snad má někde napsané i 3 říkala tomu knížky, ale já knihu považuji za knihu až když je vytisknutá :D ale v dnešní době e-booků... no to je jedno... řeknu jí že by tu taková možnost byla a kdyžtak se tu i objeví (pokud jí to vlaystně ještě zajímá či má zájem, už to tak jeden rok, 2 bude...) no uvidíme :D

32 utrzky-zivota utrzky-zivota | Web | 28. listopadu 2011 v 18:09 | Reagovat

Můžu jenom držet palce, čeští čtenáři (možné je že soudím podle sebe, ale stejně se mi nezdálo, že by se ke stojanu s dnešní českou literaturou hrnulo moc lidí, já tam obvykle hledám jedinou uličku, kam můžu uhnout) nemají moc zájem o české knihy. Jsi jedna z mála, co si něco vydělala a navíc takové pěkné bifle.. :-P
Řekla bych, že je lépe publikovat v zahraničí, i mě lákají více knihy s nádechem exotična.

33 Leny Leny | E-mail | Web | 21. října 2012 v 23:27 | Reagovat

Ahoj, dělali jsme spolu nedávno rozhovor. Vidím, že tvůj blog navštěvuje spousta lidí:) Jen jsem chtěla dát vědět, že pro svůj web hledám pár šikovných a spolehlivých redaktorek. Snad nevadí, že to tu dávám, kdyby jo, klidně to smázni ;-)Když tak mi pište na mail, děkuji!

34 cheap bridemaid dress cheap bridemaid dress | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 11:29 | Reagovat

This women article is definitely worth saving to the favorites. I read just about everything on this women subject and most of it is a re-hash of the usual data. This material is quite a bit different in that the information is up to date and written by an author that is on the cutting edge of the field.
http://www.askdresses.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama