O recenzování – díl 1. Knižní blogy

2. května 2012 v 21:34 | Tereza Matoušková |  Fantasy a tvůrčí psaní
Recenzování prý bere lidem duši. Kolik je na tom pravdy, říct nemůžu, protože jsem nikdy nerecenzovala moc dlouho, jenom půl roku pro jeden webzin, což na mě následky zanechat ani nemohlo. Naopak jsem se sama zapojila do literárního kolotoče jako autor (rozuměj recenzentova oběť), takže můj pohled na věc může být a pravděpodobně i je velmi zkreslený. Budu proto ráda, když se vyjádříte, jak to vidíte vy. V prvním díle se podívám na zoubek knižním blogům. Berte to jako takové malé pokračování a rozšíření článku Fenomén knižních blogů.

Může dnes recenzovat knížky kdokoliv, kdo si zamane? V zásadě ano, jelikož nakladatelství zaznamenala fenomén knižních blogů a snaží se ho náležitě využít. Dokonce jsem si za poslední dobu všimla, že není ani zapotřebí mít blog zvlášť propracovaný, vypadá to, že stačí několik recenzí, které mají hlavu a patu a ucházející design stránek.
Takže stačí založit si blog, nechat si udělat hezký vzhled, sepsat deset nebo dvacet článků o knížkách a můžete vesele psát do nakladatelství.
Jak velkou roli začínají hrát blogy v rámci prodeje knih si netroufám soudit, ale vzhledem k ochotě nakladatelů recenzentní výtisky zasílat i méně navštěvovaným blogerům usuzuji, že u knih pro jistou cílovou skupinu (paranormální romance, YA) celkem velkou.

Potenciální problémy zde vidím minimálně tři.

Tou první jsou možní vykuci, kteří si knížku nechají zadarmo poslat a potom žádnou recenzi nenapíšou. Z vlastní zkušenosti musím říct, že jsem se s něčím takovým ještě nesetkala a to jsem recenzáků poskytla poměrně dost. Buď mám kolem sebe samé slušné blogery, nebo je důvod prostý - vždycky je lepší nějakou tu recenzi sepsat a nechat si poslat další knížku, než se na to vykašlat, být za lumpa a mít utrum.

Účinnou ochranou by v tomto směru mohlo být posílat knížky recenzentům ve formátu .pdf. Bohužel v tomto případě recenzování ztrací onen zištně-motivační charakter (a koho netěší, když dostane knížku a nemusí za ni platit, ať první hodí kamenem) a také ne každému se knížka takto dobře čte.
Já osobně mám takto už měsíc a půl v počítači Gjorky. Přiznávám, že vždycky po pár stránkách odpadám a nejsem schopna se k tomu dostat, přičemž vytištěnou knížku bych měla přečtenou za dvě odpoledne.

O tom, že si autor (nebo nakladatel) přímo říká o to, aby knížku někdo lupnul na Uložto, ani nemluvím.

Druhým trnem v patě by někomu mohla být samotná kvalita recenzí, jelikož blogy jsou osobními stránkami, odpadá hrozba šéfredaktorského biče, který by do článku určeného k publikací vmlátil vše, co v něm být má a vyšlehal gramatické chyby a překlepy. Toto může být problémem (a taky to problémem bývá) hlavně u mladších a začínajících recenzentů.

Teď je otázkou jestli autorovi/nakladateli záleží víc na kvalitě recenzí nebo potřebuje, aby se o knížce hodně, hodně, hodně psalo. Z hlediska propagace titulu je asi lepší to druhé.

Posledním možným problémem je úzká zaměřenost těchto blogů, o kterém už jsem psala v předchozím článku. Pokud vydáte paranormální romanci, jste na koni. Pokud dystopickou YA fantasy, jste na koni. Pokud hard sci-fi jste... hluboko ve vesmíru.
Když se to ale vezme kolem a kolem, tak myslím, že pokud budou knížní blogy prosperovat jako prosperují teď, brzy se jejich záběr musí logicky výrazně rozšířit. Zrovna dneska jsem na jednom knižním blogu potkala sérii Temná věž a Impérium černé a zlaté. Tak třeba se jednou propracujeme až do nějakého toho vzdáleného souhvězdí.

Stačí jenom, aby lidé kolem knížek vycítili příležitost, která visí ve vzduchu a blogeři nešmelili a snažili se psát recenze tak, jak nejlépe umí.

Takže zakládejte blogísky s knížkami a těšte se na další díl Recenzování,

Temnářka
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa


Komentáře

1 nel-ly nel-ly | Web | 2. května 2012 v 21:48 | Reagovat

recenzentní výtisky jsou super, dostala jsem teď pár od Fragmentu a musím říct, že bylo příjemné si to přečíst (přeci jen mám stále raději tu fyzickou knihu), na druhou stranu, jsem ale třeba kromě té první nedostala žádnou, kterou bych si chtěla nutně přečíst.... no, věřím, že jednou zas vyjde něco, co budu chtít
recenze krom toho píšu... no, nevím, jestli se tomu dá říkat recenze... na všechny knihy, co mě zaujmou nebo si myslím, že by mohly zaujmout čtenáře a většinu z nich si pujčím (z knihovny nebo od kamarádů) popřípadě koupím

kvalita recenzí na blozích je pofidérní, to je fakt... takhle jsem narazila na slečnu, co spolupracuje asi se třemi nakladatelstvími (nejspíš byla v té vlně, kdy ještě nebylo knižních blogů deset na každém rohu, protože teď už, kdybych se třeba zkusila poptat někde jinde, by se mnou nejspíš vymetly práh :D) a to bylo... Kniha se mi libila. Byla zajímavá. Hlavní hrdinka mi byla sympatická. - to mi řekněte, kdo stojí o to, tohleč sít (neříkám, že moje "recenze" jsou kvalitní :D ale nestydím se za ně, takže tak)

2 Aynarra Tulrgar Aynarra Tulrgar | Web | 2. května 2012 v 21:49 | Reagovat

Osobně jsem žádnou recenzi na knížky ještě nesepsala a to, řekla bych, čtu celkem dost. Potíž je spíš v tom, že nevím jak začít a že se bojím, že by to nemuselo dopadnout zrovna nejlépe... Hold, asi není všem dáno psát recenze... :-D

3 Taria Taria | Web | 2. května 2012 v 21:55 | Reagovat

Zrovna jsem se chystala psát recenze, ale taky se k tomu nemůžu nějak odhodlat. snad proto, že když napíšu na něco kritiku, najdou se lidi, kteří se v tom budou šťourat, napadat mě atd...
Sice je to jen můj strach a asi moc neoprávněný, ale lidi jsou různý...asi se k něčemu odhodlam :-?

4 Taychi Taychi | Web | 2. května 2012 v 22:07 | Reagovat

Já hodnotím knížky jen jako žákyně sedmé třídy... A jelikož musíme mít literární besedy a povídat o knížce, tak si to občas cvičím na blogu, to je ale všechno. :-)

5 Ells Ells | Web | 2. května 2012 v 22:22 | Reagovat

Celou dobu mi při článku běželo hlavou: Jsem dobrá recenzentka? Poslední dobou nad tím dumám celkem často. A je fakt, že jí ani namůžu být, když vyrůstám na venkově. :-D Ale to už se zase vykecávám. K tématu. Myslím, že recenzování duši určitě bere, protože člověk chce víc a víc, myslí si o sobě kdoví co, když mu posílají knížky zadarmo... Zčlověka se snadno stane chamtivec a rozmazlenec. Ovšem teď nemířím na všechny, jsou taky lidé, kterým to nic nedělá. Já se mezi ně nepočítám, jen aby bylo jasno. :-D Ale to už zase plácám nesmysly. Pro mě z tohohle článku plyne jediné: Nejsem dobrá recenzentka, jsem začátečník a správně by mi neměly být poskytovány žádné recenzní výtisky. :-D

6 Abyss Abyss | Web | 2. května 2012 v 22:34 | Reagovat

Jsem v téhle velké bublině už od počátku a co k tomu ještě dodat? Už jsem toho snesla hodně, naučila se, že nemá cenu moc věcí řešit :D
Takže si spíš už jedu jen to své a doufám, že mě někdo neodstřelí za to, jak jsem si dříve otevírala často klapačku... ale jo, já to zase brzy poruším a tu hubičku rozhýbu xD

7 Matthias Matthias | E-mail | Web | 2. května 2012 v 22:38 | Reagovat

Já už dostal knížky zadáčo, abych je zrecenzoval ;)

8 edithhola edithhola | E-mail | Web | 2. května 2012 v 22:44 | Reagovat

Asi před půl rokem to vypadalo, že doma.cz rozjede spolupráci s Portálem. Hned jsem s ehlásila, že budu dobrovolně dělat recenze. Co bych pro knihy z portálu, kterých bych si týdne nakoupila nejméně pět, neudělala. Bohužel to nedopadlo. Už tam ani nepíšu, tak nevím... Dnes nevím, jestli bych vůbec zvládla z časových důvodů recenzi i za knihu, kterou moc chci. Nezbývá než se tomu pak věnovat. Moje kapacita je vyčerpána:-( Rozhodně kniha se opravdu čte rychleji než PDF.

9 Ivya Ivya | Web | 2. května 2012 v 22:49 | Reagovat

Dostávat zdarma knihy za recenzi by se mi líbilo, ale ještě se mi nepoštěstilo. Popravdě je ani nevyhledávám. Jsem háklivá na české překlady a anglické "ARC" verze se u nás špatně shání :(

Vlastně ani nevím, jestli to, co smolím u sebe na blogu jsou recenze. Poslední dobou se to spíše blíží výčtům věcí, které se mi na knize nelíbily :D

Zřejmě nejsem vhodnou cílovou skupinou pro YA, protože razím názor, že ač je kniha určena primárně puberťákům, není to důvod odpouštět jim nesmysly, ať už faktické či dějové.

10 Eruvië Eruvië | Web | 3. května 2012 v 7:21 | Reagovat

Poslední recenzi jsem psala na historickou knížku v rámci seminárky a šlo to, nikdy mě ale nenapadlo, že bych mohla psát recenze na knihy, které jsem přečetla, na blogu... Asi bych si je měla znovu přečíst a zkusit to :-D

11 VeEee VeEee | Web | 3. května 2012 v 11:15 | Reagovat

Já sama nechápu, proč to na svém blogu nazývám recenze :D

12 Karel DC Karel DC | E-mail | Web | 3. května 2012 v 14:59 | Reagovat

Nevím jestli recenzování bere lidem duši. Pravděpodobně se tím myslí lidskost. A to jak v tom dobrém tak i špatném smyslu.

Recenzent po určité době vezme něčí tvorbu a jednoduše mu v tom vyskakují a samy se zvýrazňují chyby, nedotažené věty, neobratná vyjádření, nedostatečně jasný popis a nebo přeplácané zbytečně květnaté a nudné monology.

To se tím asi myslí. Že už nebereme ty výtvory do rukou se slzou v oku a nepoplácáváme každého autora po ramenou se slovy falešné chvály a uznání, ale že se podíváme a vidíme. A nezáleží nám na tom, jestli ten rukopis pochází od J.K. Rowlingové nebo od spolužáka :-)

Tak to alespoň vidím já.

13 maglaiz maglaiz | Web | 3. května 2012 v 15:46 | Reagovat

Jen tak pro zajímavost jsem se šla juknout na uložto, jestli tam nějaký vykuk nedal tvé knížky v pdf... (schválně kolik lidí po přečtení tohohle článku a tohohle komentáře se tam půjdou podívat taky :-D)

14 Neliss Neliss | E-mail | Web | 3. května 2012 v 16:50 | Reagovat

Zaujímavý článok.:) No, vydavateľstvám sa tie risky asi musia oplatiť.^^ Každopádne s jednou kamarátkou sme teraz nový knižný blog rozbehli, tak možno to o tej duši budeme vedieť posúdiť lepšie už čoskoro.xD

15 Mňoukla&vymňoukla Mňoukla&vymňoukla | Web | 3. května 2012 v 21:44 | Reagovat

Když ke mně někdo přijde, abych mu řekla, co si myslím o tom, co napsal, tak mu to řeknu, ale psát recenze- to bych nedala.

16 vivienne vivienne | Web | 4. května 2012 v 20:47 | Reagovat

Asi mám štěstí, protože zatím jsem vždy narazila jen na blogery, jejichž recenze byly podrobné a podle mě i na dobré úrovni. Osobně bych to asi nedala.

17 Amia Amia | Web | 5. července 2012 v 20:31 | Reagovat

Sakra, jak o tom tak píšeš, asi se začnu propagovat jako částečně knižní blog :-D

Sice mám jen jednu recenzi, ake tak co, to se dožene. Knížku zadarmo beru vždy

18 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 5. července 2012 v 20:42 | Reagovat

[17]: Tak někteří nakladatelé, ty blogy nějakou dobu sledují, než recenzák pošlou, ale kdybys tam měla tak 8-10 recenzí a byla aktivní, tak myslím, u mnohých nebude problém. :-)

19 Ilush Ilush | 11. března 2014 v 11:24 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama